Ελαφρύ εκμέκ με άρωμα λεμονιού

Ελαφρύ εκμέκ με άρωμα λεμονιού

Ελαφρύ εκμέκ με άρωμα λεμονιού

Το εκμέκ είναι ένα αγαπημένο απ” όλους πολίτικο γλυκό ταψιού το οποίο βρίσκουμε σε πολλές παραλλαγές συνταγών και πάντα γίνεται ανάρπαστο. Εδώ σας δίνουμε μια ακόμα συνταγή για ένα ελαφρύ, γευστικότατο εκμέκ με άρωμα λεμονιού και δροσερή κρέμα. Το τέλειο επιδόρπιο και όχι μόνο.. δοκιμάστε το!!!


Υλικά συνταγής

  • Για το κανταϊφι:
  • 500 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 200 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Για το σιρόπι:
  • 200 ml νερό
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • Για τη κρέμα γαρνιρίσματος:
  • 1 ½ λίτρο γάλα πλήρες
  • 2 κρόκοι αυγών, ελαφρώς χτυπημένοι
  • 6 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 4 κ.σ. αλεύρι
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1/2 λεμονιού το ξύσμα
  • 2 καψουλίτσες βανίλια
  • 50 γρ. κρύο βούτυρο φρέσκο
  • Για τη σαντιγί: 
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος πλήρης 35% λιπαρά, κρύα από το ψυγείο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 150 γρ. φιστίκι Αιγίνης θρυμματισμένο για πασπάλισμα

             Εκτέλεση συνταγής

  1. 1. Για τη βάση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Λιώνετε το βούτυρο. “Ξαίνετε” με τα χέρια σας το φύλλο καταΐφι για να ξεχωρίσετε καλά τις ίνες του. Το απλώνετε στη βάση ενός μέτριου πυρέξ και το περιχύνετε κουταλιά-κουταλιά με το λιωμένο βούτυρο, φροντίζοντας να πάει παντού. Το ψήνετε στο προθρμασμένο φούρνο για 30-35 λ ή μέχρι να πάρει χρώμα. Το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να κρυώσει.
  2. 2. Για το σιρόπι: Εν τω μεταξύ, σε ένα κατσαρόλι ρίχνουμε 200 ml νερό και 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική. To βράζουμε σε δυνατή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Μόλις πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το φύλλο κανταΐφι.
  3. 3. Για τη κρέμα: Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τη βανιλίνη και τη μισή κρυσταλλική ζάχαρη και τα αφήνουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Εν τω μεταξύ, σε ένα μπολάκι αναμιγνύουμε καλά το κορν φλάουρ, το αλεύρι, την υπόλοιπη κρυσταλλική ζάχαρη και τους χτυπημένους κρόκους.
  4. 4. Παίρνουμε μερικές κ.σ. από το ζεστό γάλα και τις ρίχνουμε σταδιακά, 1 κ.σ. τη φορά, μέσα στο μπολ με το μείγμα κορν φλάουρ ανακατεύοντας μέχρι να έχουμε ένα χλιαρό χυλό (αυτό το κάνουμε για να χλιαρύνουμε το μείγμα κορν φλάουρ, διότι αν το ρίξουμε κατευθείαν σε καυτό γάλα θα σβολιάσει και θα αφήσει κόμπους στην κρέμα).
  5. 5. Αφού κάψει καλά το μείγμα γάλακτος ρίχνουμε το χλιαρό πλέον χυλό με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε γρήγορα, και πολύ καλά, μέχρι να σφίξει το μείγμα, να πάρει ένα κίτρινο χρώμα και να γίνει μία σφιχτή κρέμα. Το αφαιρούμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να γυαλίσει η κρέμα μας.
  6. 6. Απλώνουμε ισομερώς τη κρέμα στο ταψί πάνω από το φύλλο κανταΐφι και το αφήνουμε στη άκρη μέχρι να κρυώσει και σφίξει ελαφρώς τη κρέμα. 
  7. 7. Για τη σαντιγί: Χτυπάμε στο μίξερ τη κρύα κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μια πηχτή σαντιγί. Με μια σπάτουλα ή με κορνέ γαρνίρουμε με τη σαντιγί όλη την επιφάνεια του ταψιού πάνω από τη κρέμα και το πασπαλίζουμε από πάνω φιστίκι Αιγίνης. Μόλις κρυώσει καλά το κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.