ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ με σιμιγδάλι

ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ με σιμιγδάλι


Είναι από τα πιο αγαπημένα ελληνικά παραδοσιακά γλυκά ταψιού. Κρέμα και φύλλο, συνδυασμός ακαταμάχητος!


Συστατικά
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 250 γρ. βούτυρο  ή μαργαρίνη λιωμένη, ...ή ηλιέλαιο

Σιμιγδαλόκρεμα
  • 1200 γραμμάρια γάλα
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 120 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 3 κουταλιές βούτυρο 
  • 4 τεμ. αυγά
  • 1 τεμ. πορτοκάλι (ξύσμα), ακέρωτο

Για το σιρόπι
  • 700 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. νερό
  • 1 φλούδα λεμονιού
  • •χυμό ½ λεμονιού
  • •½ ποτήρι κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση

Βράζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και τις βανίλιες. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς επί 5’ μέχρι να πήξει ελαφρά. 

Σβήνουμε τη φωτιά. 

Χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα. 

Προσθέτουμε το βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσει. 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C. 

Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντας με πινέλο κάθε φύλλο με βούτυρο και αδειάζουμε μέσα στο ταψί την κρέμα. 

Στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα. 

 Αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό .

 Χαράσσουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια (δηλαδή το μαχαίρι να μη φτάνει μέχρι κάτω).

Φουρνίζουμε και ψήνουμε για τουλάχιστον μία ώρα (ανάλογα με το φούρνο μας), έως ότου ροδίσουν τα φύλλα.

Βράζουμε το σιρόπι 10 λεπτά.

Βγάζουμε το γλυκό από το φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, ρίχνοντάς το λίγο-λίγο με μια κουτάλα. Το χρησιμοποιούμε όλο. 

Αφήνουμε το γλυκό κατά μέρος, να απορροφηθεί κάπως το σιρόπι πριν σερβίρουμε.


ΜΕΡΙΔΕΣ12 - 15
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ50'
ΨΗΣΙΜΟ1 ώρα