Εύκολη χορτόπιτα
Υλικά
- Για το φύλλο
- 500 γραμμάρια αλεύρι
- 1 φλυτζάνι του καφέ λάδι
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό
- 1 κ.τ.γλυκού αλάτι
- Για τη γέμιση
- 1 και ½ κιλό φρέσκα χόρτα της αρεσκείας μας
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι
- 3 αυγά
- 2 κ.τ.σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
- 2 κ.τ.σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση
- Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά τα χόρτα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει και προσθέτουμε τα χόρτα να τα ζεματίσουμε για 2 λεπτά.
- Σουρώνουμε τα χόρτα, τα στύβουμε καλά και τα ψιλοκόβουμε.
- Βάζουμε μισό φλυτζάνι από το λάδι στην κατσαρόλα να ζεσταθεί.
- Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και τα χόρτα και ανακατεύουμε για 5-6 λεπτά να σοταριστούν ελαφρά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα αυγά, τον άνηθο, το μαϊντανό αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Φτιάχνουμε το φύλλο
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι.
- Ανοίγουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό, το λάδι και το αλάτι.
- Ζυμώνουμε καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε την ζύμη στα τέσσερα και με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Φτιάχνουμε την πίτα
- Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί.
- Στρώνουμε το ένα φύλλο έτσι ώστε να καλύπτει και τα πλαϊνά από το ταψί, το λαδώνουμε και από πάνω του απλώνουμε άλλο ένα φύλλο.
- Τοποθετούμε τη γέμιση και την στρώνουμε με το κουτάλι να καλύψει όλη την επιφάνεια.
- Από πάνω βάζουμε το τρίτο φύλλο, το λαδώνουμε και τελειώνουμε με το τέταρτο φύλλο.
- Το αλείφουμε με λάδι, χαράζουμε απαλά με ένα μαχαίρι τα κομμάτια και τρυπάμε με ένα πιρούνι σε διάφορα σημεία.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 1 ώρα.