Τραγανά Ψητά Ρεβύθια - "ΣΤΡΑΓΑΛΙΑ "
Υγιεινό, τέλειο σνακ από τραγανά ξεροψημένα ρεβύθια πασπαλισμένα με διάφορα μπαχαρικά. Ποιος χρειάζεται τα ποπ κορν και τα πατατάκια γεμάτα στα συντηρητικά και τεχνητά αρωματικά γεύσης όταν μπορεί να φτιάξει αυτό το υπέροχο σνακ και να παίξει με τα μπαχαρικά ανάλογα την γευστική του προτίμηση;
Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι συνδυασμό μπαχαρικών θέλετε ή και να τα κάνετε σκέτα με λίγο αλατάκι. Η επιλογή είναι δική σας. Τα ρεβύθια παραμένουν τραγανά και τις επόμενες μέρες αν τα κλείσουμε σε καλά αεροστεγές δοχείο. Εξαρτάται βέβαια κι απο την υγρασία του περιβάλλοντος και του ρεβυθιού, εκτός αν τα ξαναπετάξετε στον φούρνο για λίγα λεπτά για να ξανά γίνουν τραγανά. Προσωπικά δεν μου έχουν μαλακώσει ποτέ αν τα διατηρώ σε κλειστό βάζο ή ταπεράκι. Παραμένουν κρατσανιστά και έτοιμα να τα απολαύσω.
Οι επιλογές είναι ατελείωτες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι συνδυασμό μπαχαρικών θέλετε ή και να τα κάνετε σκέτα με λίγο αλατάκι. Η επιλογή είναι δική σας. Τα ρεβύθια παραμένουν τραγανά και τις επόμενες μέρες αν τα κλείσουμε σε καλά αεροστεγές δοχείο. Εξαρτάται βέβαια κι απο την υγρασία του περιβάλλοντος και του ρεβυθιού, εκτός αν τα ξαναπετάξετε στον φούρνο για λίγα λεπτά για να ξανά γίνουν τραγανά. Προσωπικά δεν μου έχουν μαλακώσει ποτέ αν τα διατηρώ σε κλειστό βάζο ή ταπεράκι. Παραμένουν κρατσανιστά και έτοιμα να τα απολαύσω.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε τα έχετε σίγουρα στο σπίτι σας και όπως είπα μπορείτε να παίξετε με την γεύση και τα μπαχαρικά και να κάνετε ότι συνδυασμό θέλετε, να αυξήσετε τις ποσότητες αν επιθυμείτε πιο έντονη γεύση ή να αφαιρέσετε και να προσθέσετε όποιο μπαχαρικό θέλετε. Να τα κάνετε πιο πικάντικα, πιο γλυκά, καυτερά κλπ. ή ακόμη και σκέτα με λίγο αλατάκι.
Μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις και κάθε φορά να έχετε ένα σνακ με διαφορετική γεύση! Γίνονται πανεύκολα και γρήγορα.
Μπορείτε να παίξετε με τις γεύσεις και κάθε φορά να έχετε ένα σνακ με διαφορετική γεύση! Γίνονται πανεύκολα και γρήγορα.
Βίντεο
Υλικά:
120γρ. ξερά ρεβύθια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ. πιπέρι
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. αλάτι
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς για τουλάχιστον 12-15 ώρες. Μη τα μουλιάσετε λιγότερες ώρες. Μετά το μούλιασμα θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά και να μασιούνται. Μέσα θα είναι τραγανά. Δεν τα βράζουμε γιατί ρουφάνε πολύ νερό και θα είναι δύσκολο να γίνουν τραγανά μετά στο ψήσιμο.
Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σκουπίζουμε από πάνω με χαρτί για να φύγουν τα νερά, η υγρασία και να στεγνώσουν.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά να πασαλειφτούν όλα τα ρεβύθια με τα υλικά. Τα απλώνουμε σε πυρέξ ή ταψί σε μια στρώση κι όχι κολλημένα μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς με αέρα για περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο παρακολουθώντας τα μη μας καούν.
Δοκιμάζουμε ένα δύο ρεβύθια και σε περίπτωση που δεν είναι τραγανά τα ψήνουμε όσο χρειαστεί για να ξεροψηθούν και να γίνουν κρατσανιστά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, σερβίρουμε και τρώμε. Φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν τραγανά.
120γρ. ξερά ρεβύθια
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γ. πιπέρι
1/2 κ.γ. σκόνη σκόρδο
1/2 κ.γ. αλάτι
Μουλιάζουμε τα ρεβύθια από βραδύς για τουλάχιστον 12-15 ώρες. Μη τα μουλιάσετε λιγότερες ώρες. Μετά το μούλιασμα θα πρέπει να είναι ελαφρώς μαλακά και να μασιούνται. Μέσα θα είναι τραγανά. Δεν τα βράζουμε γιατί ρουφάνε πολύ νερό και θα είναι δύσκολο να γίνουν τραγανά μετά στο ψήσιμο.
Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε χαρτί κουζίνας και τα σκουπίζουμε από πάνω με χαρτί για να φύγουν τα νερά, η υγρασία και να στεγνώσουν.
Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά να πασαλειφτούν όλα τα ρεβύθια με τα υλικά. Τα απλώνουμε σε πυρέξ ή ταψί σε μια στρώση κι όχι κολλημένα μεταξύ τους και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 210 βαθμούς με αέρα για περίπου 20-30 λεπτά ανάλογα τον φούρνο παρακολουθώντας τα μη μας καούν.
Δοκιμάζουμε ένα δύο ρεβύθια και σε περίπτωση που δεν είναι τραγανά τα ψήνουμε όσο χρειαστεί για να ξεροψηθούν και να γίνουν κρατσανιστά.
Αφήνουμε να κρυώσουν καλά, σερβίρουμε και τρώμε. Φυλάσσουμε σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν τραγανά.
ΠΗΓΗ http://vegankainostimo.blogspot.com
*********************************
Εκτέλεση: ....πρόταση 2 !!!
Και δυο-τρία απλά μυστικά:
*********************************
Εκτέλεση: ....πρόταση 2 !!!
Και δυο-τρία απλά μυστικά:
1. Χρησιμοποιήστε φρέσκα (όχι παλιάς σοδειάς) και κατά το δυνατόν μεγάλα. Η δοκιμή που κάναμε με τα μικρά bio δεν ήταν άσχημη αλλά δεν ήταν και η πιο συγκλονιστική. Επίσης, αν είναι μικρά, ο χρόνος ψησίματος θα πρέπει λίγο να μειωθεί.
2. Κατά το ψήσιμο, τα βρασμένα ρεβίθια πρέπει να είναι: α. Στεγνά, όσο γίνεται. Οπότε, αφού τα στραγγίξετε βάλτε τα σε χάρτινες πετσέτες σάντουιτς (πάνω κάτω) για να απορροφήσουν την επιπλέον υγρασία τους. β. Στο ταψί πρέπει να είναι αραιοβαλμένα και όχι κολλημένα το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε ο ζεστός αέρας να τα περικυκλώνει σε όλη τη διάρκεια του ψησίματος.
3. Όταν λέμε βρασμένα, εννοούμε κανονικά, όχι ένα στάδιο πριν τη φάση πουρέ.
4. Μπορείτε (σχεδόν επιβάλλεται) να παίξετε με τα μπαχαρικά και τα αρωματικά της αρεσκείας σας, κάνοντάς τα διαφορετικά κάθε φορά ή μοιράζοντας τις γεύσεις στο ίδιο ταψί.
5. Το γράφω εκ περισσού γιατί κανείς δεν το λαμβάνει υπόψη όταν τα έχει μπροστά του: Μην το παρακάνετε στο μασούλημα – όπως και να έχει, ρεβίθια είναι… και η υπερβολή τους, μπορεί (ανάλογα και με το πεπτικό σύστημα) να δημιουργήσει και ηχητικά side fx.
Προετοιμασία: 5 λεπτά, με βρασμένα τα ρεβίθια και ½ ώρα περίπου το ψήσιμο. Θυμηθείτε να αφαιρέστε (κατά το δυνατόν) τις φλούδες τους. Εύκολη συνταγή.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
- Ετοιμάζετε τα ρεβίθια: Τα βάζετε σε ταψί που έχετε στρώσει με λαδόχαρτο (δεν είναι απαραίτητο αλλά σας γλιτώνει το πλύσιμο). Aναμιγνύετε όλα τα υλικά και με το χέρι πασαλείφετε το μίγμα καλά παντού στα ρεβίθια (εναλλακτικά χρησιμοποιήστε μπολ και ανακατέψτε τα μέσα σ’ αυτό).
- Απλώστε τα ομοιόμορφα να μην ακουμπάνε μεταξύ τους και ψήστε πρώτα για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο των 200 βαθμών C και μετά 10 λεπτά περίπου (ανάλογα και με το φούρνο) στην ίδια θερμοκρασία με αέρα. Θα πρέπει να έχουν πάρει χρώμα και να είναι τραγανά (προσοχή, όχι καμένα). Έτοιμα.